Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

DUYURULAR

MERKEZİ KAYIT SİSTEMİ (MERSİS)


 

 

Hayatımıza e-uygulama ve e-bildirge den sonra Mersis sistemi giriyor.İlk olarak İçel ‘de başlanıp 8 ekim de  İzmir de devam edicek uygulamanın amacı ;kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin vergi numarası ile bir sistemde birleştirilmesi sağlanarak, sistemde tutulan şirket bilgilerinin uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesidir. 

             Gerçek veya tüzel kişiliklere ilişkin Şirket Türü, Unvan, Adresi, İl, İlçe, Faaliyet Durumu, Ticaret Sicil Numarası, Tescil Tarihi, Vergi Dairesi, Vergi No, Süresi, Tescil Tarihi, Şube Bilgileri, Şirket amaç ve konusu, Temsilcilerin TC kimlik no, ad soyad, yetki süresi, yetki adı, ortakların TC kimlik numarası, sermaye miktarı, firma acentası, ticaret sicil gazetesi bilgileri, noter bilgisi vs.bilgilerine ulaşılması sağlanacak.

            MERSİS projesi ile birlikte tüm tüzel kişilikler ortak bir yapıyı kullanarak tüm kamu kurumlarından online hizmet almaya başlayabilecektir. Bilindiği gibi TC kimlik numarası kullanarak vatandaşlar artık bankacılıktan diğer tüm kamu işlemlerine kadar her türlü işlemi online işlem yapabilmektedirler. MERSİS numarası yaygınlaştığında tüzel kişilikler de birçok online hizmetten yararlanacaklardır.

 

Mersis projesi ile;

 

  • Yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları ve genel kurul bildirimi çevrimiçi yapılabilecek, onaylanabilecek ve arşivlenebilecektir. İşe başlama, kapama gibi süreçle hızlandırılarak bürokrasinin azaltılması sağlanacaktır.
  • Çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, çalışan SGK kayıtları, vergi beyan ve ödemeleri, v.b. işlemler çevrimiçi yapılabilecek, onaylanacak ve arşivlenecektir
  • Bu sistemle vatandaşlarımız daha hızlı ve  daha az maliyetle kamu kurumlarına gitmeyerek, beklemeyerek, işlemini hızlı ve güvenli bir şekilde internet üzerinden yapacaktır.
  •  Ticaret sicil bilgileri merkezi bir yapıya kavuşmuş ve elektronik ortamda erişilebilir hale getirilmiş olacaktır.
  • Bu sistem yabancı yatırımcılar için de kolaylık sağlanmış olacaktır.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarından alınan tescil,izin,patent işlemleri de bu sisteme dahil edilecektir.

 

Bu sistemle sistemde bulunan şirket bilgileri uluslararası standartlara uyumlu hale gelebilecektir.Ticaret sicilinde işlem gören ticari işletmeler, şahıs işletmesi, yabancı şirket Türkiye temsilcilikleri, sermaye şirketleri, kooperatifler ile dernek ve vakıflar ve bunlara ait işletmelere ilişkin bilgilerin yer aldığı ve bunlara ilişkin ticaret sicilindeki bütün işlemlerinin online yapılabilmesine imkan sağlanacaktır.