Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

DUYURULAR

YENİ TTK VE KAR PAYI AVANSI

 

 

 

Kar payı avansı:Şirketin o yılki kar payından mahsup edilmek üzere ara dönem finansal tablolara göre oluşan karlar üzerinden tebliğ hükümlerine göre hesaplanan ve ortaklara dağıtılacak tutardır.

 

 

 

·          Yeni TTK'nın 509'uncu maddesi ile anonim şirketler bakımından, 565'inci maddesi ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve 644'üncü maddesi ile de limited şirketler bakımından kar payı avansı dağıtımına olanak sağlanmıştır.

 

  • Böylelikle, halka açık olmayan anonim şirketler ile limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler 9 Ağustos 2012 tarihinden itibaren kar payı avansı dağıtabileceklerdir. 

 

  • Öncelikle, şirket genel kurulunca kâr payı avansı dağıtılmasına ilişkin karar alınması ve ayrıca, kâr payı avansı dağıtılacak hesap döneminde hazırlanan üç, altı veya dokuz aylık ara dönem finansal tablolara göre kâr edilmiş olması gereklidir.

 

  •    İlgili hesap dönemi sonunda, yıl içinde dağıtılan kâr payı avansını karşılayacak tutarda net dönem kârı oluşmaması durumunda, net dönem kârını aşan kâr payı avanslarının varsa bir önceki yıla ait bilançoda yer alan serbest yedek akçelerden mahsup edileceği, serbest yedek akçe tutarının da dağıtılan kâr payı avanslarını karşılayamaması halinde fazla ödenmiş olan kâr payı avanslarının yönetim kurulu ya da müdürlerin ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edilmesi.Zarar oluşması durumunda da ;önceki dönem ayrılan yedek akçelerin zararı karşılayamaması halinde dönem içinde dağıtılan kar payı avanslarının tamamının yönetim kurulu ya da müdürlerin ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edileceği,hususları yer almaktadır.

 

  • İlgili hesap dönemi öncesinde ödenen kâr payı avanslarının, ilgili olduğu yılın net dönem kârından mahsup edilmesi şarttır. Bu işlem yapılmadan, şirket genel kurulunca kâr payı dağıtılmasına ve kâr payı avansı ödenmesine karar verilemez.

 

  • Dağıtılacak kâr payı avansı,Oluşan ara dönem karından;(-)varsa geçmiş yıllar zararlarının tamamının, (-)vergi (kurumlar vergisi, gelir vergisi kesintileri, diğer vergi ve benzerleri), fon ve mali karşılıkların, (-)kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin (1. tertip kanuni yedek akçeler, isteğe bağlı yedek akçeler), (-)varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kâra katılan diğer kimseler için ayrılacak tutarlar, (-)varsa daha önceki ara dönemlerde ödenen kar payı avansı tutarı indirilerek,“Kar payı avansına esas teşkil eden tutara” ulaşılacaktır. “(-)Kar payı avansına esas teşkil eden tutarın yarısı indirildikten sonra”,“Dağıtılabilecek kar payı avansı tutarına” ulaşılacaktır.“Dağıtılabilecek kar payı avansı tutarından” da varsa, “(-)2. tertip yedek akçeler” indirilecektir.Sonrasında kalan tutar “ödenecek kar payı avansı tutarı” olacaktır

 

  • Kâr payı avansı, dağıtım tarihleri itibarıyla ortaklara payları oranında ödenecektir. Kârdan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate alınmadan ödenmelidir. İntifa senedi sahiplerine, ortak olmayan yönetim organı üyelerine ve ortaklar dışında kâra katılan diğer kimselere kâr payı avansı ödenemez.  Ortakların sermaye taahhüt borçları dışında şirkete borçlu olmaları halinde söz konusu borç ortağa ödenecek kâr payı avansından mahsup edilir.

 

  • Kâr payı avansı dağıtacak şirketler, avans tutarının hesaplanmasında 6762 sayılı Eski Türk Ticaret Kanununa göre düzenlenen bilançoları esas alır.

 

 

 

 

 

 

 

Kar payı avansı dağıtabilmek için:

 

 

 

                  A-) Şirket, kar payı avansı dağıtılmasının düşünüldüğü hesap dönemi içinde yapılacak bir           genel kurul toplantısında karara bağlanır.

 

                 B-) Bu genel kurulda sermayenin en az ¼ (dörtte birini) karşılayacak pay sahibi veya temsilcileri toplantıda hazır olmalıdır.

 

                C-) Oyların çoğunluğu kar payı avansı dağıtılması yönünde kullanılmış olmalıdır. (Limited şirketlerde oyların salt çoğunluğu olacaktır.)

 

                D-) Yine daha önce, yani ilgili hesap dönemi öncesinde kar payı avansı ödenmişse, ilgili olduğu yılın net dönem karından mahsup edilmesi şarttır. Bu işlem yapılmadan, genel kurul kar payı dağıtılmasına ve kar payı avansı ödenmesine karar veremez.

 

 

Kâr payı avansı işlemlerinde izlenilecek yol

 

1.       Kâr payı avansı dağıtımına ilişkin rapor hazırlanır.

2.       Raporda tespit edilen kâr payı avansının ortaklara ödenmesine ve bu ödemelerin yapılma usulüne ilişkin karar alınır.

3.       Kâr payı avansı tutarları alınan kararı izleyen en geç 6 hafta içerisinde ödenir.